در سال 1973 در آلمان برای اولین بار پلی اورتان توسط شخصی به نام اوتو بایر کشف شد. در واقع پلی اورتان نام عمومی پلیمر هایی است که دارای پیوند اورتانی هستند و از مهم ترین ویژگی آن ها این است که پس از واکنش، ساختاری پایدار خواهند داشت. امروزه چسب ها انواع بسیار مختلفی دارند و ما در این مقاله قصد داریم شما را با چسب پلی اورتان که در صنعت چوب کاربرد دارد و ویژگی های آن آشنا کنیم.
آشنایی با چسب پلی اورتان
چسب پلی اورتان که با نام چسب PUR نیز شناخته می شود نوعی چسب است که از ترکیب پلیمر های اورتان با مواد شیمیایی مبتنی بر گروه ایزوسیانات ساخته می شود. پلیمر های پلی اورتان پس از واکنش بین ایزوسیانات و پلی اول شکل می گیرند و نکته قابل توجه در مورد چسب های پلی اورتان این است که این چسب ها دارای یک ماده تک جزئی با یک ترکیب ثابت نیستند و از واحد های زنجیره آلی و متصل به اورتان یا کاربامات ها تشکیل شده اند. معمولا چسب های پلی اورتان زمانی که در دمای اتاق قرار می گیرند، دمای خود را از دست می دهند و سرد می شوند؛ بنابراین زمانی که چسب بر روی سطح مورد نظر مالیده می شود، دمای محیط باعث بوجود آمدن واکنش شیمیایی و پیوند شیمیایی قوی شده که چسبندگی و مقاومت بسیار زیادی دارد.
کاربرد چسب پلی اورتان
چسب های پلی اورتان کاربرد های بسیار مختلفی دارند که برخی از آن ها به شرح زیر است:
- عایق بندی در و پنجره ساختمان ها و شیشه های اتومبیل
- عایق بندی درب های ضد سرقت و اطاقی
- عایق بندی نماهای شیشه ای
- آب بندی کردن درزهای استخر و…
- درز بندی لوله ها، مخازن آب آشامیدنی، تصفیه خانه های آب و فاضلاب و کانال های آبرسانی
- صنعت خودروسازی
- ساخت و تولید مبلمان و مصنوعات چوبی
- عایق حرارتی ساختمان
- تولید کفش های ورزشی و صنعت چرم
- صنایع هوافضا
- ساخت کشتی های LNG و قایق
- جایگزین اتصالات مکانیکی
- صنعت چاپ و بسته بندی
- صنعت ساختمان سازی و انجام تعمیرات منازل
- چسباندن کف پوش، لمینیت و کاشی
- چسباندن شیشه، چوب، پلاستیک و بتن
- استفاده به عنوان عایق الکتریکی
- استفاده به عنوان ماده سیلر
- گلدوزی در صنایع الکترونیک و…
ویژگی های چسب پلی اورتان
از جمله ویژگی های چسب پلی اورتان می توان به عدم ذوب و تغییر شکل در دماهای بالا، مقاومت در برابر رطوبت، قابل استفاده برای سطوح مختلفی از جمله چوب، بتن، شیشه و…، رنگ پذیری بالا، انعطاف پذیری زیاد و مقاومت بالا در برابر نور خورشید اشاره کرد که در این بخش قصد داریم به چند مورد از مهم ترین آن ها بپردازیم:
رنگ پذیری
اولین ویژگی مهم چسب های پلی اورتان این است که به دلیل وجود بیس و پایه پلی اورتان در مواد اولیه آن، رنگ به خوبی بر روی این چسب ها می نشیند.
مقاومت در برابر رطوبت
دومین ویژگی مهم چسب های پلی اورتان مقاومت بالا در برابر رطوبت است و به همین دلیل می توان از آن ها در مکان های مرطوب استفاده کرد.
قدرت چسبندگی به مواد مختلف
سومین ویژگی مهم چسب های پلی اورتان قدرت چسبندگی این چسب به کلیه سطوح متخلل و غیر متخلل است.
زمان گیرایی چسب
چهارمین ویژگی مهم چسب های پلی اورتان مدت زمان گیرایی آن است. هنگام استفاده از این چسب مصرف کنندگان می توانند کار ها و عمیات خود را بطور کامل انجام دهند زیرا سرعت گیرایی آن نه آن قدر کند است که موجب تاخیر در کار ها شود و نه آن قدر سریع است که نتوان کار را به موقع انجام داد.
میزان طول عمر مفید
پنجمین و آخرین ویژگی مهم چسب های پلی اورتان طول عمر مفید آن ها است. طول عمر مفید چسب های پلی اورتان حداقل 10 ساله است و شما می توانید از آن ها به مدت 10 سال بدون هیچگونه تغییر رنگ، ترک خوردگی و تغییر حجمی استفاده کنید.
جمع بندی
چسب پلی اورتان یک ماده شیمیایی خاص با ویژگی های منحصر به فرد است که با نام چسب PU و PUR نیز شناخته می شود و در بسیاری از صنایع کاربرد دارد. این چسب ها معمولا به صورت دو جزئی و تک جزئی تولید و به بازار عرضه می شوند. از جمله ویژگی های بسیار مهم چسب های پلی اورتان می توان به انعطاف پذیری، مقاومت در برابر دما و رطوبت، رنگ پذیری و… اشاره کرد.