دلیل جرقه زدن زغال دریل امری طبیعی است. با این حال، اگر جرقهها به صورت نامنظم ایجاد شده و به بیرون از دریل پرتاب شوند، ممکن است مشکلی جدی وجود داشته باشد. همچنین، دیدن یا استشمام دود ناشی از جرقه در حین دریل کاری عادی نیست. اگر دریل شما جرقه میزند، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. در این مقاله، توضیح خواهیم داد که دلیل جرقه زدن زغال دریل چیست و برای رفع آن باید چه کارهایی انجام دهید.
دلیل جرقه زدن دریل
اگر ابزار برقی شما موتور جریان مستقیم معمولی یا زغالی دارد، طبیعی است که در حین دریل کاری، جرقههایی اطراف موتور مشاهده کنید. موتورهای زغالی در طیف وسیعی از ابزارهای برقی استفاده میشوند. این موتورها از آهنرباهای ثابت (به نام استاتور) و یک آرمیچر چرخشی که حاوی یک آهنربای الکتریکی (روتور) است تشکیل شدهاند.
هنگامی که جریان الکتریکی به آرمیچر منتقل میشود، روتور دستگاه به میزان 180 درجه میچرخد. سپس جاروبکها با استاتور تماس پیدا میکنند، میدان مغناطیسی را چرخانده و به روتور این امکان را میدهند تا به میزان 360 بچرخد. همزمان با این فرایند، جاروبکها به دلیل بار الکترومغناطیسی ایجاد شده ایجاد جرقه میکنند. این نوع جرقهها صرفنظر از سرعت موتورهای زغالی در آنها ایجاد میشوند. با این حال تفاوتهای مشخصی بین جرقههای عادی (بیخطر) و خطرناک وجود دارد. میتوانید جرقههای خطرناک را از راههای زیر تشخیص دهید:
- رنگ جرقهها سفید است.
- جرقههای خطرناک بزرگتر و شدیدتر از حالت معمول بوده و به صورت ناگهانی ایجاد میشوند.
- این جرقهها به صورت نامنظم هستند؛ به عبارت دیگر، با حرکت جاروبک هماهنگی ندارند.
- این نوع جرقهها ممکن است در پریز برق رخ دهند.
- ممکن است در نقطهای رخ دهند که کابل برق وارد بدنه دریل میشود.
- اگر دریل شارژی باشد، جرقههای خطرناک در اطراف باتری رخ دهند.
در صورتی که دریل شما دارای این علائم است، باید سریعا برای رفع مشکل جرقه اقدام کنید. اگر در موقع دریل کاری هرکدام از موارد فوق را مشاهده شد دریل را خاموش کرده و تا زمانی که مشکل بررسی و رفع نشده، از آن استفاده نکنید. در نظر داشته باشید که حتی اگر جرقه مته طبیعی باشد، میتواند در برخی از شرایط خاص باعث آتشسوزی شود. به هیچ وجه در محیطهای بسته که مواد اشتعالزا و نشتی گاز وجود دارد از دریلهای زغالی استفاده نکنید. در این محیطها باید از دریلهایی استفاده شود که امکان جرقه زدن ندارند. یکی از دلایل جرقه زدن دریل تمام شدن زغال آن است. در ادامه به علائم تمام شدن زغال دریل میپردازیم.
وقتی که زغال موتور دریل فرسوده و خراب میشوند علائم زیر را نشان میدهد:
1. ضعیف شدن عملکرد دریل: هنگام شدن زغال دریل عملکرد فنی دریل کاهش مییابد. گاهی اوقات ممکن است مجبور شوید دریل را تکان داده تا بتوانید از آن استفاده کنید. احتمالا سرعت چرخش موتور دریل هم به صورت قابل توجهی کاهش یابد.
2. بوی سوختگی: یکی دیگر از علائم رایج تمام شدن زغال، بوی سوختگی دریل در حین کار کردن است. ایجاد بوی سوختگی نشان میدهد که زغال دریل کاملاً فرسوده و تخریب شده و باعث ایجاد اصطکاک بین قطعات میشود.
3. ایجاد جرقه: در حالی که جرقه زدن امری رایج در ابزارهای برقی است، جرقههای زیاد و مکرر میتواند هشدار دهنده باشد. جرقه زدن بیش از حد معمول، نشان میدهد که زغال دریل فرسوده شده است. این نوع جرقهها را میتوانید از طریق دریچه خنک کننده دریل مشاهده کرده و برای تعمیر و رفع مشکل اقدام کنید.
4. از کار افتادن یا عملکرد نامنظم دریل: آخرین علامت فرسوده شدن زغال دریل این است که ابزار در حین استفاده از کار بیافتد. دلیل خاموش شدن دریل و متوقف شدن موتور این است که زغال دریل کاملا فرسوده و تخریب شدهاند. البته عوامل دیگری نیز میتوانند در از کار افتادن دریل مؤثر باشند. برای مثال در صورت تشخیص خرابی کلکتور یا قطعات دیگر باید قبل از هر چیز آن قطعات را تعمیر یا تعویض کنید.
خیلی از افراد تعویض زغال را به هنگامی که دریل کاملا از کار بیافتد موکول میکنند؛ اما بهتر است برای عملکرد بهتر دستگاه و جلوگیری از آسیب به موتور، پیش از تمام شدن زغال اقدام به تعویض آن کنید. بررسی منظم وضعیت زغال نیز امری ضروری است. هرچند انجام این کار قبل از هر بار دریل کاری ضروری نیست، اما توصیه میشود به صورت دورهای (با توجه به میزان استفاده) وضعیت زغال ابزار را بررسی کنید.
اگر زغال دریل علائم خردگی یا فرسودگی نشان دهد، تعویض آن ضروری است. به علاوه، اگر رنگ غیرعادی مانند طرحهای رنگین کمانی روی فنرهای زغال مشاهده می کنید یا فنر دچار خرابی شده، زغال دریل نیاز به تعویض دارد. همچنین باید توجه داشته باشید که اگر یک زغال فرسوده برای مدت طولانی در داخل موتور دریل شما باشد، ممکن است به آرمیچر دستگاه آسیب زده و باعث خرابی آن شود. تعمیر آرمیچر هزینه بسیار بیشتری در مقایسه با تعویض زغال خواهد داشت.
تعویض زغال دریل پیچیدگیهای زیادی ندارد. شیوه تعویض در محصولات برندهای مختلف نیز تفاوت چندانی ندارد. تعویض ذغال دریل رونیکس، بوش، ماکیتا و … به همین روش انجام میشود. قبل از هر چیز باید با توجه به برند و مدل دریل خود، زغال مناسب برای آن را خریداری کنید. هنگام نصب زغال روی دریل مراحل زیر را به دقت دنبال کنید تا به دستگاه آسیب نرسد:
- قبل از جدا کردن و باز کردن بدنه، مطمئن شوید که دریل به برق متصل نیست
- کل پیچهای بدنه دریل را با استفاده از پیچگوشتی باز کنید
- پس از باز کردن پیچها قاب دریل را باز کنید.
- معمولا زغال در دو طرف کلکتور قرار میگیرد. با استفاده از پیچگوشتی یا هرگونه وسیله مشابهی جازغالی را از جای خود دربیاورید
- دریچه زغال را بردارید و زغال را از جازغالی دربیاورید
- زغال جدید را درون جازغالی قرار دهید.
- درپوش جازغالی را گذاشته و آن را سر جای خود قرار دهید
- در انتها قاب دریل را بسته و پیچها را ببندید
برای مشاوره از طریق برنامه های تلگرام – واتس اپ – اینستاگرام و همچنین تماس تلفنی در ارتباط باشید.